Fatahs delegasjon ledes av ledes av Azzam al-Ahmed og var fredag på vei til Kina, bekrefter en tjenestemann i Fatah.

En Hamas-kilde opplyser at deres delegasjon ledes av Moussa Abu Marzouk, som også satte seg på flyet til Beijing fredag kveld.

Hamas vant valget i januar 2006, det siste som har vært holdt i de palestinske områdene. USA, EU og Israel ser imidlertid på gruppen som en terroristorganisasjon og nektet å anerkjenne regjeringen de dannet.

I februar 2007 inviterte Hamas derfor Fatah med i en samlingsregjering, som Norge var alene i Vesten om å anerkjenne.

Frustrasjon over å bli møtt med en kald skulder, samt over at USA rustet opp de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene, resulterte noen måneder senere i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen.

Konflikten endte med at Fatah-styrkene ble jaget ut av Gaza, der Hamas og deres væpnede milits siden har hatt makten.

Upopulær president

President Mahmoud Abbas, som leder Fatah, etablerte en midlertidig regjering som siden har styrt i de palestinskkontrollerte delene av den okkuperte Vestbredden.

87 år gamle Abbas, som har sittet på overtid siden 2009 og har liten oppslutning blant palestinerne, har siden nektet å holde valg.

Meningsmålinger tyder på at Hamas på nytt ville ha gått seirende ut av et valg.

Det har opp gjennom årene vært gjentatte runder med samtaler for å få i stand forsoning mellom de to rivaliserende partiene, men disse har ikke ført fram.

Vil knuse Hamas

Statsminister Benjamin Netanyahu har gjort det klart at Israels mål er å knuse Hamas en gang for alle etter angrepet de gjennomførte mot det sørlige Israel 7. oktober.

Over 34.000 palestinere er siden drept i israelske angrep i Gaza, store deler av enklaven er bombet i grus, og det er høyst uklart hvem som skal styre der når krigen en dag er over.

Kina maner nå til forsoning mellom Fatah og Hamas, og en kinesisk diplomat hadde i forrige måned samtaler med Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh i Qatar.

– Vi støtter styrking av den palestinske selvstyremyndigheten, og vi støtter alle palestinske fraksjoners forsøk på å oppnå forsoning og økt solidaritet gjennom dialog og konsultasjoner, sa en talsperson for kinesisk UD, Wang Wenbin, under en pressekonferanse fredag.

Aktiv rolle

Kina har det siste året spilt en stadig mer aktiv diplomatisk rolle i Midtøsten og lyktes i fjor med å få de to regionale rivalene Saudi-Arabia og Iran til å inngå en historisk avtale om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene.

Kinesiske myndigheter har forsøkt å få i stand en internasjonal fredskonferanse for å løse konflikten mellom Israel og Hamas, og Beijing jobber også for at Palestina skal få fullverdig status i FN som stat.

Kina har også tatt til orde for at FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ), skal komme med en kjennelse om lovligheten av Israels okkupasjon av palestinske områder.

USAs utenriksminister Antony Blinken møtte fredag Kinas president Xi Jinping i Beijing og opplyste etter møtet at de to diskuterte hvordan Kina kan spille en konstruktiv rolle i globale kriser, blant annet i Midtøsten.